Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΑΛ ΦΌΡΝΟ GLUTEN FREE LASANGE AL FORNO RECIPE

 BUONASERA AMICI MIEI COME STATE? 

αχ συγνώμη από τα πολλά λαζάνια  που έφαγα σήμερα, ξύπνησε το ιταλικό μέσα μου!!!
Αν πίστευα σε προηγούμενες ζωές θα έλεγα ότι κάποτε ήμουν Ιταλίδα! Μεγάλωσα με Ιταλούς γείτονες και λατρεύω τα μακαρόνια της πίτσες άλλα προπαντός τα λαζάνια !!!




την συνταγή την είχε δόσει στην μαμά μου ή Ιταλίδα που έμενε από πάνω μας! 
Τα έφτιαξε η μαμά μου και έγιναν πιο καλά και από της γειτόνισσας . Και έτσι έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Τα μαγείρευε όποτε ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα κάποιον καλεσμένο μας και πάντα μα  πάντα τα λάτρευαν όσοι τα δοκιμάζανε ! 
Όταν παντρεύτηκα είπα να συνεχίσω την παράδοση και τα έφτιαχνα  και εγώ. Με πάστα δικιά μου βέβαια όχι αγοραστή . 
Γιατί κακά τα ψέματα, εκεί βρίσκετε το μυστικό για τέλεια λαζάνια! Στο σπιτικό φύλλο μακαρόνι.

Βέβαια με την κοιλιοκάκη ήταν πρόκληση να τα φτιάξω με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αλλά πέτυχαν και το χαρήκαμε πολύ !

Δεν λέω είναι μπελαλίδικο φαγητό άλλα πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να τα φτιάξετε!
Μέχρι και ο τρίχρονος εγγονός μου τα λατρεύει και περίμενε πως και πως να τα ξεφουρνίσω.




Οπότε τι λέτε να σας πω τα υλικά μας ?

ας ξεκινήσουμε με την σάλτσα μας 

για την σάλτσα 
500 γραμμάρια κιμά 
λίγο λάδι 
1 1/2 κονσέρβα ντομάτα χωρίς γλουτένη 
2 κρεμμύδια τριμμένα 
1   καρότο τριμμένο 
1 1/2 ποτήρια κρασί κόκκινο 
μια πρέζα ζάχαρη 
αλάτι πιπέρι και αν θέλετε λίγο δεντρολίβανο 

για την μπεζαμέλ 

40 γραμμάρια βούτυρο 
6 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη 
2 λίτρα γάλα 
αλάτι 

για τα λαζάνια 

400 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη 
2 αυγά 
μια κουταλιά της σούπας λάδι 
λίγο νερό 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
αν θέλετε να φτιάξετε πράσινα λαζάνια, προσθέστε λίγα σπανάκια περασμένα στο μπλέντερ 

400 γραμμάρια τριμμένο σκληρό τυρί (σήμερα έβαλα Ολύμπος άλλα και ρεγγάτο είναι οκ)

και ξεκινάμε με την εκτέλεση 

πρώτα την σάλτσα 
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο 
προσθέτουμε τον κιμά και σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε και την ντομάτα την ζάχαρη το αλάτι και πιπέρι και εάν θέλουμε το δεντρολίβανο.
Αφήνουμε να σιγοβράζει . 

συνεχίζουμε με την μπεσαμελ 

σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενωθεί το βούτυρο με το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αλατίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα τα λαζάνια μας

Σε ένα μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μας, τα αυγά το λάδι με το αλάτι και ζυμώνουμε σε μια σφιχτή ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. 

Ενώνουμε την σάλτσα με την μπεσαμελ και τα βλέπουμε αν είναι εντάξει από αλάτι, προσοχή θα μπει και το τριμμένο τυράκι που έχει και αυτό την αλμύρα του. 

με μια κουτάλα στρώνουμε μια στρώση σάλτσα στο ταψί 




παίρνουμε ένα μπαλάκι από την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο λεπτό, με την βοήθεια μιας σπάτουλας κόβουμε το φύλλο και στρώνουμε τα κομμάτια πάνω στην σάλτσα. 








μη φοβάστε δεν χρειάζεται να είναι τέλεια δεν θα το καταλάβει κανείς.Φτάνει το πάχος του φύλλου να είναι πάντα ομοιόμορφο.  Μόλις τελειώσουμε  με το στρώσιμο, βάζουμε ακόμα μια στρώση σάλτσα και από πάνω μπόλικο τριμμένο τυρί. 
Και συνεχίζουμε πάλι με τα λαζάνια, σάλτσα και τυρί. Συνολικά κάνουμε τρεις στρώσεις με φύλλα και σάλτσα. Τελειώνουμε με σάλτσα και άφθονο τυρί. 



Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στης αντιστάσεις και ψήνουμε για μισή ώρα .
Αφήνουμε να κρυώσει περίπου μισή ώρα και απολαμβάνουμε με χαρά !!!






Είναι ένα υπέροχο πιάτο που αξίζει να μπούμε στον κόπο να το φτιάξουμε !! 
Δοκιμάστε το φίλοι μου ! 

Τα φιλιά μου !! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου