Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Ο μήνας Μάιος είναι ο μήνας για την ενημέρωση όσος αφορά την κοιλιοκάκη !!!
 Και στη  σημερινή μέρα γιορτάζουμε όλοι η πάσχοντες και ή οικογένειες τους!





ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
Κοιλιοκάκη (ονομάζεται επίσης δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη) είναι μια αυτοάνοση εντερική διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη σε πολλά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και βρώμη.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η ανοσολογική αντίδραση προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο, όπου βλάπτει μικρές δομές επί της επιφανείας του εντέρου. Καταστρέφει επίσης μικρότερες δομές του εντέρου που ονομάζontai μικρολάχνες. Οι υγιείς λάχνες και μικρολάχνες απαιτούνται για τη φυσιολογική πέψη. Όταν έχουν υποστεί ζημιά, το έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σωστά οπότε τότε ο οργανισμός μπορεί να υποστεί υποθρεψίες.
Υπάρχει γενετική (κληρονομική) σύνδεση για την ανάπτυξη κοιλιοκάκης. Η κοιλιοκάκη είναι πιο συχνή σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη και πολλές φορές το αγνοεί. Η κοιλιοκάκη δεν αναγνωρίζεται πάντα, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να αντιμετωπισθεί λανθασμένα στη ‘βάση’ άλλων εντερικών προβλημάτων.
Η κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Άτομα με κοιλιοκάκη, είναι πιθανό να αναπτύξουν κι άλλες αυτοάνοσες ασθένειες (νόσος του θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι κα).
πηγή http://www.arcadiaportal.gr/news/koiliokaki-mia-upouli-nosos


Και μιας που σήμερα γιορτάζουμε θα ήθελα να κάνω μια ευχή ,
πάνω από όλα βέβαια υγεία και αγάπη για όλους , άλλα και κάτι που μας λείπει συχνά είναι η κατανόηση στην πάθηση μας . Δεν είναι μόδα είναι ασθένεια σοβαρή !
Η κοιλιοκάκη δεν είναι μόδα είναι μια ασθένεια που μας συντροφεύει για πάντα !


και του χρόνου με υγεία λοιπών 
τα φιλιά μου !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου