Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΖΑΜΕΛ GLUTEN FREE PUFF PASTRY NESTS

Νομίζω ότι σας έχω πει πόσο λατρεύω την εύκολη συνταγή για σφολιάτα χωρίς γλουτένη. Κάθε εβδομάδα θα φτιάξω μια δόση, είτε για να απολαύσουμε μια κρεατόπιτα η για κασεροπιτάκια η και για μια ελβετική μηλόπιτα.... η επιλογές είναι άπειρες !
Αυτό που μας έλειπε τα τελευταία δυο χρόνια ήταν η υπέροχες φωλίτσες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ που έφτιαχνα παλιά με έτοιμη σφολιάτα.
Σε κάθε γιορτή η κάλεσμα ήταν απαραίτητο συνοδευτικό στο πιάτο μας. Τα παιδιά τα λάτρευαν. 
Προχθές λοιπών τα θυμήθηκα και μιας και μου είχε μείνει σφολιάτα από τα Palmiers ( φώτο στο τέλος της ανάρτησης) που έφτιαξα την προηγούμενη μέρα, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου.
Και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα !



Έγιναν τραγανά από έξω και μέσα έλιωνε η μπεζαμέλ και ο κιμάς έδενε με όλα μαζί υπέροχα. 
Χάρηκα τόσο που βρέθηκε ακόμα μια συνταγή από τα παλιά που μπορούμε να την φάμε και πάλι χωρίς γλουτένη τώρα πια!




πως σας φαίνονται? Δεν είναι κουκλίστικα?
Εμένα μου αρέσουν κρύα από το ψυγείο την επόμενη μέρα άλλα τα παιδιά τα θέλουν ζεστά ζεστά. 
Είναι μια όμορφη ιδέα και για ένα πάρτι η και για κολατσιό. 

Τη λέτε να αρχίσουμε με τα υλικά?

για δώδεκα φορμάκια 

Για την σφολιάτα 

300 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
200 γραμμάρια πολύ κρύο βούτυρο 
200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι με όλα τα λιπαρά επίσης πολύ κρύο 

την εκτέλεση δείτε την εδώ   συνταγή για σφολιάτα χωρίς γλουτένη 

και πάμε για τα υπόλοιπα υλικά 

για την μπεσαμέλ 
20 γραμμάρια βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη 
300 γραμμάρια γάλα 
αλάτι 

για τον κιμά 
λίγο λάδι 
250 γραμμάρια κιμά 
1 κρεμμύδι 
αλάτι πιπέρι 

προαιρετικά  μπορείτε να βάλετε και τριμμένο τυρί πάνω από τον κιμά 

εκτέλεση 

φτιάχνουμε την σφολιάτα και την κρατάμε στο ψυγείο. 
σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε, προσθέτουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε και το γάλα μας και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε με το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας. Προσθέτουμε αλάτι όσο θέλουμε και αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει.

Τσιγαρίζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν ελαφριά. Αλατίζουμε και βάζουμε και το πιπεράκι μας. Τον αφήνουμε και αυτόν να κρυώσει λίγο.

Προθερμένουμε των φούρνο στου 200 βαθμούς 

βγάζουμε την μισή σφολιάτα από το ψυγείο την ανοίγουμε σε φύλλο περίπου τρία χιλιοστά και κόβουμε κύκλους με ένα φλιτζάνι . Στρώνουμε τα φύλλα μας σε λαδωμένα φορμάκια για μάφινς και τα γεμίζουμε πρώτα με τον κιμά ( σε αυτό το σημείο βάζουμε τριμμένο τυρί αν θέλουμε) και σκεπάζουμε της φωλίτσες μας με την μπεσαμέλ. 

ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα, σε εμένα χρειάστηκε μισή ώρα αλλά κάθε φούρνος έχει τους ρυθμούς του, οπότε θέλουμε να τα προσέχουμε λίγο. 
Τα βγάζουμε αμέσως από την φόρμα για μάφινς.

Τα απολαμβάνουμε είτε ζεστά μόλις είναι έτοιμα, ή και κρύα την άλλη μέρα.






Α ξέχασα να σας πω ότι η ποσότητα της σφολιάτας είναι μεγάλη όποτε θα σας περισσέψει σίγουρα.
Αλλά αποκλείεται να μη βρείτε κάτι για να την χρησιμοποιήσετε !!
Ένα μικρό παράδειγμα είναι τα πανεύκολα Palmiers που μπορούν ακόμα και τα παιδιά να φτιάξουν, έτσι για να συμμετέχουν και αυτά στα μαγειρέματα μας 






Είναι παιχνιδάκι σας λέω ...

Εύχομαι να δοκιμάσετε της φωλίτσες μας και να σας αρέσουν όσο εμάς!
Τι θα λέγατε να τα δοκιμάσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι?
Σας εύχομαι καλή επιτυχία !!


Τα φιλιά μου !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου