Επιτέλους ηρεμήσαμε κάπως. Κάποια προβλήματα υγείας μας έφεραν άγχος και αναστάτωση, άλλα δόξα τον καλό Θεό όλα μπήκαν σε έναν ρυθμό και με την βοήθεια Του όλα θα πάνε καλά.
Και μιας και γυρίσαμε στους ρυθμούς της οικογένειας μας, ήρθε και η όρεξη για δημιουργία στην κουζίνα.
Από την λαϊκή αγόρασα χτες ζουμερά και γλυκά δαμάσκηνα και θυμήθηκα την Zwetschgewähe η αλλιώς δαμασκηνόπιτα που έτρωγα μικρή στην Ελβετία,
Η δαμασκηνόπιτα βέβαια γίνεται με σφολιάτα και κρέμα βανίλια, άλλα σήμερα δοκίμασα μια άλλη πιο απλή συνταγή, εξίσου νόστιμη. Με ένα πανεύκολο ζυμαράκι άλλα πολύ νόστιμο.
Τα έψησα σε μικρά φορμάκια ώστε να τρώγονται εύκολα!
Δεν είναι πανέμορφα?
Έγιναν ζουμερά και φρουτένια και το ζυμαράκι έγινε αφράτο και τραγανό!
Ας δούμε τα υλικά και το πως τα φτιάξαμε
400 γραμμάρια δαμάσκηνα ώριμα
για το crumble
50 γραμμάρια βούτυρο
60 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
λίγη κανέλα
για την ζύμη
80 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
βανίλια ζάχαρη
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
70 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
130 γραμμάρια ξινόγαλο
μια πρέζα κανέλα
πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, αν δεν σας αρέσουν η φλούδες μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Σε ένα μπολ τρίβουμε το βούτυρο με την ζάχαρη το αλεύρι και την κανέλα με τα δάχτυλα σε ένα χοντροκομμένο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μίξερ κτυπάμε την ζάχαρη το βούτυρο και την βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι το βούτυρο και το ξινόγαλο και την κανέλα. Τα κτυπάμε για λίγο.
Στρώνουμε τα χαρτάκια στα φορμάκια και μοιράζουμε την ζύμη, από πάνω βάζουμε τα δαμάσκηνα και στο τέλος τα σκεπάζουμε με τα crumble.
Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε όταν έχουν κρυώσει λίγο.
δοκιμάστε τα καλοί μου φίλοι!!
Καλό φθινόπωρο φίλοι μου να έχετε γεμάτο υγειά και χαρά!!
Να σας έχει ο Θεός όλους καλά!!
Και μιας και γυρίσαμε στους ρυθμούς της οικογένειας μας, ήρθε και η όρεξη για δημιουργία στην κουζίνα.
Από την λαϊκή αγόρασα χτες ζουμερά και γλυκά δαμάσκηνα και θυμήθηκα την Zwetschgewähe η αλλιώς δαμασκηνόπιτα που έτρωγα μικρή στην Ελβετία,
Η δαμασκηνόπιτα βέβαια γίνεται με σφολιάτα και κρέμα βανίλια, άλλα σήμερα δοκίμασα μια άλλη πιο απλή συνταγή, εξίσου νόστιμη. Με ένα πανεύκολο ζυμαράκι άλλα πολύ νόστιμο.
Τα έψησα σε μικρά φορμάκια ώστε να τρώγονται εύκολα!
Δεν είναι πανέμορφα?
Έγιναν ζουμερά και φρουτένια και το ζυμαράκι έγινε αφράτο και τραγανό!
Ας δούμε τα υλικά και το πως τα φτιάξαμε
400 γραμμάρια δαμάσκηνα ώριμα
για το crumble
50 γραμμάρια βούτυρο
60 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
λίγη κανέλα
για την ζύμη
80 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
βανίλια ζάχαρη
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
70 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
130 γραμμάρια ξινόγαλο
μια πρέζα κανέλα
πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, αν δεν σας αρέσουν η φλούδες μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Σε ένα μπολ τρίβουμε το βούτυρο με την ζάχαρη το αλεύρι και την κανέλα με τα δάχτυλα σε ένα χοντροκομμένο μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μίξερ κτυπάμε την ζάχαρη το βούτυρο και την βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι το βούτυρο και το ξινόγαλο και την κανέλα. Τα κτυπάμε για λίγο.
Στρώνουμε τα χαρτάκια στα φορμάκια και μοιράζουμε την ζύμη, από πάνω βάζουμε τα δαμάσκηνα και στο τέλος τα σκεπάζουμε με τα crumble.
Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε όταν έχουν κρυώσει λίγο.
δοκιμάστε τα καλοί μου φίλοι!!
Καλό φθινόπωρο φίλοι μου να έχετε γεμάτο υγειά και χαρά!!
Να σας έχει ο Θεός όλους καλά!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου